Hyperhidróza (nadmerné potenie) a zápach nôh: Príčiny, prevencia a liečba

Bojujete s nadmerným potením nôh a trpíte nepríjemným zápachom? Nepríjemný zápach nôh je problém, ktorý sa niekedy týka takmer každého z nás, či už ide o naše vlastné nohy alebo nohy niekoho iného. Tento nepríjemný jav môže byť dôsledkom niečoho vážnejšieho než len nedostatočnej osobnej hygieny. Jedným z možných spúšťačov zápachu nôh môže byť hyperhidróza, čo je lekársky termín pre nadmerné potenie nôh.

Nadmerné potenie a zápach nôh

Potenie sa považuje za normálny fyziologický proces, ktorý pomáha telu udržiavať správnu teplotu. Naopak, nadmerné potenie môže signalizovať prítomnosť zdravotného problému alebo nerovnováhu v tele.

Pot sa skladá prevažne z vody a obsahuje malé množstvo anorganických solí, ako je močovina alebo kyselina mliečna. Pot je zvyčajne bez zápachu, ale po určitom čase baktérie a kvasinky rozkladajú pot, čo potom vedie k uvoľňovaniu nepríjemného zápachu.

Čo je hyperhidróza?

Hyperhidróza (plantárna hyperhidróza), známa aj ako nadmerné potenie, je stav, pri ktorom telo produkuje viac potu, ako potrebuje na termoreguláciu tela. Tento stav môže postihovať mužov aj ženy v rôznom veku a nie vždy súvisí s teplotou alebo emocionálnymi vplyvmi. Nadmerné potenie sa môže vyskytovať na rôznych častiach tela vrátane rúk, podpazušia a chodidiel. Keď sa nadbytočná vlhkosť spojí s baktériami na pokožke, môže spôsobiť nepríjemný zápach.

Nadmerné potenie môže byť samostatným problémom, sekundárnym príznakom iného závažného ochorenia alebo môže súvisieť s vedľajšími účinkami niektorých liekov. Prejavuje sa tým, že jedinec má vlhké až mokré nohy, ktoré majú bledú a studenú pokožku. Nadmerné potenie môže viesť aj k ďalším komplikáciám, ako sú pľuzgiere, otlaky, odreniny a vredy.

Je dôležité si uvedomiť, že nadmerné potenie nie je vždy spôsobené nedostatočnou hygienou. Ak trpíte nadmerným potením nôh, je vhodné poradiť sa s lekárom, ktorý vám môže odporučiť vhodnú liečbu alebo riešenie problému.

Čo spôsobuje zápach nôh a aké sú jeho príčiny?

Zápach nôh vzniká, keď baktérie na pokožke rozkladajú pot. Pot sám o sebe nie je zapáchajúci, ale keď ho rozkladajú baktérie, vytvára nepríjemný zápach. Hyperhidróza môže tento proces zhoršiť tým, že poskytuje vlhšie prostredie pre rast baktérií.

Príčiny nadmerného potenia nôh môžu byť rôzne a nie vždy súvisia s ochorením. Môžu byť spôsobené hormonálnymi zmenami v tele, menopauzou, poruchami štítnej žľazy, vysokým stresom, obezitou, cukrovkou, rakovinou alebo nezdravou stravou.

Nadmerné potenie nôh môže byť čiastočne dedičné a môže sa objaviť už od narodenia alebo sa rozvíjať postupne počas dospelosti. Nadmerné potenie nôh môžu vyvolať aj emocionálne situácie, stres alebo zvýšená fyzická aktivita.

Ak sa nadmerné potenie objaví neskôr v živote, je dôležité navštíviť lekára, čo môže naznačovať vážnejší stav. Lekára je vhodné konzultovať aj v prípade podozrenia, že nadmerné potenie nôh môže byť príznakom iných zdravotných problémov.

Ako zabrániť zápachu nôh a minimalizovať ho?

Správna starostlivosť o nohy je kľúčom k prevencii a minimalizácii zápachu nôh. Existuje niekoľko spôsobov, ako to účinne dosiahnuť:

  • Dobrá hygiena: pravidelné umývanie nôh môže odstrániť baktérie, znížiť riziko infekcie a minimalizovať zápach.
  • Používanie antibakteriálnych mydiel: Špeciálne antibakteriálne mydlá pomáhajú znižovať množstvo baktérií na pokožke. Je dôležité nezabudnúť na dôkladné čistenie medziprstných priestorov.
  • Používanie antiperspirantov, púdrov a sprejov: Antiperspiranty obsahujú látky, ktoré regulujú nadmerné potenie, a tým aj zápach. Púdre a spreje absorbujú vlhkosť a poskytujú pocit sviežosti.
  • Používajte adsorbenty: Vkladanie špeciálnych vložiek alebo práškov do topánok pomáha absorbovať vlhkosť a zabraňuje zápachu.
  • Výber vhodnej obuvi: Nosenie priedušnej obuvi minimalizuje nadmernú vlhkosť a zápach. 
  • Vyhýbajte sa nezdravému jedlu a spracovaným potravinám a dbajte na dostatočný pitný režim.
  • Prírodná kozmetika: Uprednostňujte prírodnú kozmetiku bez chemických prísad, aby ste minimalizovali podráždenie a alergické reakcie.

Dôležité je tiež dodržiavať špeciálny liečebný režim, ktorý môže zahŕňať preventívne opatrenia, ako sú dezinfekčné kúpele. Vyhýbajte sa verejným sprchám, saunám, ale aj bazénom, kde môže byť zvýšené riziko infekcie a šírenia baktérií. 

Ako predchádzať zápachu nôh?

Okrem vyššie uvedených opatrení je dôležité zvážiť aj nasledujúce:

  • Dôkladná a správna starostlivosť o nohy: Pravidelné umývanie nôh odstraňuje baktérie. 
  • Používanie ponožiek z prírodných vlákien: Bavlnené ponožky absorbujú vlhkosť, čím zabraňujú hromadeniu vlhkosti na pokožke.
  • Pravidelná výmena ponožiek: Každodenná výmena ponožiek môže zabrániť hromadeniu baktérií a znížiť riziko nepríjemného zápachu.
  • Výmena obuvi: Pravidelná výmena obuvi zabraňuje šíreniu baktérií a plesní, ktoré môžu spôsobovať zápach.
  • Vetranie nôh: Ak dáte nohám čas na odpočinok a dostatočne ich vyvetráte, znížite nadmerné potenie a predídete nepríjemnému zápachu.

Nezabúdajte na pravidelnú kontrolu a starostlivosť o obuv. Plesne a baktérie na nohach môžu priľnúť nielen na povrchu kože, ale aj na vnútornej strane topánok. Pravidelné používanie dezinfekčných prostriedkov na obuv je preto nevyhnutné.

Nadmerné potenie nôh môže naznačovať zdravotné problémy

V niektorých prípadoch môže nadmerné potenie a zápach nôh signalizovať zdravotné problémy, ako sú infekcie v tele alebo metabolické poruchy. Ak sa tento problém vyskytuje pravidelne alebo ak sa zápach nôh objaví náhle a silno, je vhodné vyhľadať lekára. Lekár môže vykonať vyšetrenie a odporučiť vhodnú liečbu vrátane možných liekov alebo terapií, ktoré môžu pomôcť kontrolovať nadmerné potenie a zápach nôh.


Zdroj: apma.org.