Plesne na chodidlách: Nepríjemný, ale riešiteľný problém

Plesne nôh, známe aj ako mykózy, sú bežným problémom, ktorý postihuje mnoho ľudí na celom svete. Toto ochorenie môže byť nielen nepríjemné, ale môže tiež ohroziť naše zdravie, najmä ak nie je správne liečené. V dnešnom článku sa pozrieme na to, čo presne je to pleseň nôh, aké sú jej príznaky, ako jej možno predchádzať a liečiť ju a ako môže ovplyvniť naše celkové zdravie.

Čo je to pleseň nôh?

Plesň nôh, známa aj ako mykóza alebo atletická noha, je chronické infekčné ochorenie kože spôsobené hubami. Táto nežiaduca hubová infekcia uprednostňuje ako svoje hlavné útočisko nohy, ale môže sa prejaviť aj na nárte, prstoch na nohách, nechtoch a iných častiach tela. Dermatofyty, kvasinky a plesne patria medzi najbežnejšie typy húb, ktoré môžu spôsobovať plesne prevažne na nohách. 

K infekciám hubami nôh často dochádza v teplom a vlhkom prostredí, kde mikroorganizmy nachádzajú ideálne podmienky na svoj rast a množenie. Najmä tam, kde je nedostatočné vetranie a nohy sa nadmerne potia. Ako infekcia postupuje, huba preniká hlboko do kože a usadzuje sa tam, pričom vytvára "hniezdo".

Huba nôh sa neobmedzuje na žiadnu konkrétnu skupinu osôb. Postihuje široké spektrum ľudí bez ohľadu na pohlavie alebo vek. Vo väčšine prípadov je však výskyt pásového oparu častejší u dospelých mužov. Zo štatistík vyplýva, že tento zdravotný problém postihuje až 15 až 20 % populácie, čo jasne poukazuje na jeho rozšírenosť a význam pre verejné zdravie. Plesne nôh teda nie sú len ojedinelým javom, ale týkajú sa mnohých ľudí a predstavujú závažný problém, ktorý si zaslúži našu pozornosť.

 

Huba nechtov na nohách sa dá liečiť rôznymi lekárskymi postupmi a liekmi, ale bohužiaľ sa v mnohých prípadoch opakuje, čo znamená, že je často potrebné stav pravidelne sledovať a v prípade potreby liečbu opakovať.

Aké sú najčastejšie príznaky plesní nôh?

  • Príznaky plesne nôh môžu byť založené na konkrétnom type infekcie a rozsahu postihnutia. Medzi najčastejšie príznaky patria:
  • Svrbenie a pálenie medzi prstami a na chodidlách.
  • Bolesť v postihnutej oblasti.
  • Červená, zapálená, olupujúca sa a šupinatá koža.
  • Zápal kože.
  • Nepríjemný zápach.
  • Drobné praskliny, vredy alebo vodnaté pľuzgiere.
  • Deformácia alebo zmena farby nechtov.

 

Príznaky plesne nôh zvyčajne postupujú pomaly a nenápadne, ale časom sa rýchlo zhoršujú. Zvyčajne sa začína svrbením medzi prstami na nohách, hoci na koži nie sú viditeľné žiadne zmeny.

V akútnej fáze je koža belavá, tzv. mokvavá a môžu sa objaviť pupienky. V chronickej fáze sa prejavuje skôr začervenaním, praskaním a šupinatením kože.

Postihnuté môžu byť aj nechty. Začína to zhrubnutým okrajom nechtov, ktorý potom začne žltnúť a môže sa zmeniť na hnedý alebo zelený. V pokročilých štádiách môže necht postupne degradovať a dokonca odpadnúť.

Aké sú príčiny plesní nôh?

Huba nôh sa najčastejšie šíri medzi ľuďmi alebo prostredníctvom kontaminovaných povrchov. Kľúčovú úlohu zohráva aj prostredie, v ktorom sa človek nachádza. 

 

 

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu prispieť k vzniku plesne nôh:

 

  • Vlhké a teplé prostredie: Vlhké prostredie: plesniam a kvasinkám, ktoré spôsobujú plesne nôh, sa darí v teplom a vlhkom prostredí, ako sú sprchy, sauny alebo bazény. Nosenie uzavretej obuvi, ktorá bráni vetraniu nôh, môže tiež prispieť k vytvoreniu ideálneho prostredia pre rast plesní.
  • Nedostatočné vetranie nôh: Nosenie uzavretej obuvi alebo ponožiek z materiálov, ktoré neumožňujú nohám dýchať, môže viesť k zadržiavaniu vlhkosti a potu na nohách, čo vytvára ideálne podmienky pre rast plesní.
  • Kontakt s infikovanými povrchmi: Chôdza naboso na verejných miestach, ako sú sprchy, bazény alebo športové zariadenia, môže zvýšiť riziko infekcie plesňami nôh, ak sú tieto povrchy kontaminované hubami, ktoré spôsobujú plesne.
  • Osobná hygiena: Nedostatočná starostlivosť o nohy, napríklad nedostatočné umývanie a sušenie nôh, môže zvýšiť riziko vzniku plesní nôh.
  • Oslabený imunitný systém: Ľudia s oslabeným imunitným systémom majú vyššie riziko vzniku plesní nôh, pretože imunitný systém nie je schopný účinne bojovať proti infekciám.
  • Kontakt s infikovanými predmetmi: Používanie spoločných uterákov, obuvi alebo podlahy v spoločných sprchách alebo bazénoch môže zvýšiť riziko prenosu plesní medzi ľuďmi.

 

Ako sa dá predchádzať plesniam nôh?

Prevencia je vždy lepšia ako liečba, a to platí aj pre plesne nôh. Aby ste minimalizovali riziko infekcie, je dôležité dodržiavať nasledujúce preventívne opatrenia:

 

  • Dôkladná a správna starostlivosť o nohy.
  • Dôkladná a správna starostlivosť o chodidlá. 
  • Dôkladná a správna starostlivosť o nechty na nohách.
  • Po každom umytí nohy dôkladne osušte, najmä oblasť medzi prstami.
  • Noste ponožky z priedušných materiálov.
  • Noste voľnú a priedušnú obuv. 
  • Používajte antimykotický sprej na nohy a obuv.
  • Nepoužívajte bežné uteráky, obuv atď.
  • V spoločných a komunitných sprchách, saunách alebo bazénoch noste obuv.
  • Podporte svoj imunitný systém. 
  • Stravujte sa zdravo. 

Aká je liečba plesní nôh?

Keď sa objaví infekcia plesňou nôh, je dôležité konať rýchlo a účinne. To znamená, že čím skôr začnete s liečbou plesne nôh, tým lepšie sa jej môžete zbaviť, a tým rýchlejšie vyriešiť problém. 

Lokálna liečba: Antimykotické krémy, masti alebo spreje sú často prvou voľbou pri liečbe plesní nôh. Tieto výrobky sa aplikujú priamo na postihnuté miesto a môžu byť účinné pri miernych až stredne závažných prípadoch.

Perorálna liečba: V niektorých prípadoch vám lekár môže predpísať perorálne antimykotiká, ktoré sa užívajú ústami. Tieto lieky sú zvyčajne vyhradené pre závažnejšie alebo rozsiahlejšie infekcie. 

Domáca liečba: Proti plesni nôh možno použiť aj rôzne domáce metódy, napríklad kúpele nôh v octe alebo prírodných olejoch s protiplesňovými vlastnosťami. Pri plesni nechtov na nohách môže pomôcť potieranie nechtov cesnakom alebo octom. Nohy je možné potierať aj propolisovou tinktúrou.

Odborníci tiež zdôrazňujú, že podpornou liečbou môže byť zdravá strava s dostatkom čerstvej zeleniny, ovocia a strukovín.

Zdravotné problémy spojené s hubami na nohách

Ak sa huba nôh nelieči správne, môže mať množstvo nepríjemných následkov. Infekcia sa môže rozšíriť do iných častí tela alebo na iné osoby, čím sa zvyšuje riziko opakovaných infekcií a zápalov. U niektorých jedincov, najmä u tých s oslabeným imunitným systémom, môže pleseň nôh spôsobiť vážnejšie problémy, ako je celková infekcia kože, infekcia kĺbov alebo deformované nechty s trvalým poškodením.

Rozsiahle plesne môžu byť spojené aj s bakteriálnymi infekciami, ktoré môžu vzniknúť pri škrabaní postihnutých oblastí. V takýchto prípadoch je potrebná liečba antibiotikami.

Plesne nôh môžu byť nepríjemným problémom, ale pri správnej starostlivosti a liečbe sa dajú účinne riešiť. Prevencia je kľúčom k minimalizácii rizika infekcie, ale ak sa infekcia vyskytne, je dôležité konať rýchlo a poradiť sa s lekárom, aby sa predišlo možným komplikáciám. Pri správnej starostlivosti a liečbe je pleseň nôh zvládnuteľný problém, ktorý nemusí nijako zásadne ovplyvniť váš život.

Zdroj: mayoclinic.org, atlaspodiatry.com.sg.